پیام نو بررسی کرد:
سرنوشت نامعلوم 11 کرسی مجلس| جانشین نماینده مرحوم تهران، خرداد میآید
هنوز تکلیف 11 کرسی مجلس معلوم نیست و انتخابات آنها به دور دوم کشیده شده است.
پیام نو| انتخابات مجلس یازدهم در یکی از سختترین و پرمخاطرهترین سالهای پس از انقلاب برگزار شد؛ سالی که با سیل، آغاز و با شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، سقوط هواپیمای اوکراینی و شیوع کرونا به پایان رسید. کارشناسان معتقدند انتخابات مجلس یازدهم، کمترین میزان مشارکت را به خود دید. اگرچه حوادث اجتماعی، سیاسی و اقتصادی سال ۹۸ در کاهش میزان مشارکت مردم نقش داشت، اما نمیتوان حذف پی در پی یکی از دو جناح مهم سیاسی و از دست رفتن پایگاه اجتماعی آن و همچنین ناامیدی مردم از بهبود وضعیت موجود را نادیده گرفت.
سرانجام انتخابات مجلس یازدهم، دوم اسفند سال 98 برگزار شد، ولی به دلیل مشارکت حداقلی، هنوز در بعضی از حوزههای انتخاباتی، تکلیف 11 کرسی معلوم نیست و انتخابات در این حوزهها به دور دوم کشیده شده است.
این حوزهها شامل ۱- لنجان ۲- بیجار ۳- دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره ۴- سمیرم ۵- کرج، اشتهارد و فردیس ۶- اسلامآباد غرب و دالاهو ۷- کردکوی، ترکمن، بندر گز و گمیشان ۸- کرمانشاه ۹- اهواز، باوی و حمیدیه ۱۰- زنجان و طارم ۱۱- میانه است که بهدلیل شیوع بیماری کرونا، دور دوم انتخابات به 21 شهریور 99 موکول شد.
دو نامزدی که در مرحله اول انتخابات بیشترین رأی را بهدست آورده، اما به حد نصاب 20 درصد آرا نرسیدند، در این انتخابات شرکت میکنند. در این مرحله هر نامزدی که بیشترین رأی را کسب کند، وارد مجلس شورای اسلامی میشود.
۲۲ نامزد در این انتخابات شرکت میکنند تا ۱۱ منتخب راهی مجلس شوند. بر اساس تقویم زمانی انتخابات، تبلیغات نامزدها از پنجشنبه ۱۳ شهریورماه به مدت یک هفته ادامه شروع شد.
همچنین ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه ۲۰ شهریورماه تبلیغات به پایان می رسد، براساس پروتکلهای بهداشتی ابلاغی، عمده فعالیت نامزدهای انتخابات در فضای مجازی و شبکههای استانی خواهد بود و نامزدها ستاد تبلیغاتی نخواهند داشت.
کرسی 3 نماینده ای که فوت کردند
10 اسفند ماه بود که خبر درگذشت نماینده مجلس یازدهم بر اثر ابتلا به کرونا منتشر شد؛ «محمدعلی رمضانی دستک» منتخب مردم آستانه اشرفیه در مجلس یازدهم به علت ابتلا به کرونا فوت کرد. مرحوم رمضانی که از جانبازان شیمیایی دفاع مقدس بود، در انتخابات دوم اسفند با کسب اکثریت آرا به بهارستان راه یافت.
«فاطمه رهبر» نیز یکی دیگر از نمایندهها بود که ۱۷ اسفند ماه ۹۸ بر اثر ابتلا به بیماری کرونا درگذشت. با برگزاری انتخابات دور دوم مجلس یازدهم در 21 شهریورماه، تعداد نمایندگان مجلس یازدهم به 286 نفر میرسد، البته در صورتی که اعتبارنامه ۱۱ منتخب مردم به تصویب سایر نمایندگان برسد، اما تکمیل نهایی مجلس یازدهم تا انتخابات ۱۴۰۰ محقق نخواهد شد، چون انتخابات میاندورهای مجلس یازدهم همزمان با انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در سال ۱۴۰۰ برگزار میشود، بنابراین سرنوشت جانشین فاطمه رهبر در فهرست شورای ائتلاف مجلس 9 ماه دیگر مشخص خواهد شد.
اما فوت این دو نماینده، پایانبخش داستان غمانگیز مرگ در خانه ملت نبود و «عیسی جعفری» نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ، سومین نمایندهای شد که بر اثر ابتلا به کرونا دار فانی را وداع گفت.
اعتبارنامههایی که رد شد
علاوه بر کرسیهایی که به دلیل فوت در بهارستان خالی شدند، دو کرسی دیگر نیز فاقد نماینده شد. نخست غلامرضا تاجگردون نماینده مردم گچساران در ماجرایی جنجالی به دلیل رد اعتبارنامه و همچنین سینا کمالخانی نماینده مردم تفرش بهدلیل فاقد اعتبار بودن مدرک تحصیلی از راهیابی به مجلس یازدهم بازماندند.
و اما میان دورهایها
طبق ماده چهار (اصلاحی ۲۶/ ۱/ ۱۳۸۶) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات میاندورهای مجلس در حوزههای فاقد نماینده، همزمان با یکی از انتخابات مذکور در اصل ششم قانوناساسی جمهوری اسلامی ایران انجام خواهد شد. چنانچه تعداد نمایندگان مجلس کمتر از چهارپنجم مجموع نمایندگان شود و بیشتر از یک سال به پایان دوره نمایندگی باقی باشد یا در مدت باقیمانده هیچیک از انتخابات مذکور برگزار نشود، انتخابات میاندورهای انجام خواهد شد.
بر اساس اصل ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مشخص میشود انتخاب نماینده جایگزین، تنها در انتخابات رسمی برگزار میشود و زمان اعلام شده برای مرحله دوم انتخابات نمیتواند جایگزین انتخابات میاندورهای باشد. اصل ششم تأکید دارد که در جمهوری اسلامی ایران، امور کشور باید به اتکای آرای عمومی اداره شود، از جمله انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها و نظایر آنها، یا از راه همهپرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین میشود.
سید اسماعیل موسوی دبیر ستاد انتخابات کشور درباره انتخابات میاندورهای مجلس یازدهم گفت: «با توجه به فوت برخی منتخبان مردم، انتخابات میاندورهای این مجلس همزمان با انتخابات ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۰ برگزار میشود.»
به گزارش پیام نو، باید منتظر برگزاری دور دوم انتخابات در این 11 حوزه بود تا ببینیم از مجلس دهمیها کدام نماینده اقبال بازگشت به بهارستان را خواهد داشت.