نگاهی به وضعیت نقشه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا
بایدن کدام ایالات را میچرخاند
بایدن تا اینجا لااقل در چهار ایالت از کلینتون موفقتر بوده و همین میتواند فرق باخت و برد شود.
پیام نو| جو بایدن، نامزد حزب دمکرات در انتخابات ریاستجمهوری این دوره آمریکا در مقابل همان کسی قرار گرفته است که چهار سال پیش هیلاری کلینتون را شکست داد و به کاخ سفید رفت. در نگاه به وضعیت رقابتهای انتخاباتی البته مقایسه با نقشه آخرین انتخابات روش مرسومی در تلاش برای صعود و نزول اقبال احزاب در فاصله بین دو انتخابات است اما رقابت با رئیسجمهور پیروز دوره پیش این مقایسه را برجستهتر میکند. در روزهای اخیر از شانس بیشتر بایدن نسبت به ترامپ برای پیروزی در انتخابات امسال گفته بودیم. به این بهانه بد نیست اگر نگاه کنیم بایدن در کدام ایالات توانسته موفقتر از کلینتون عمل کند که تا اینجا امیدوار به نتیجهای بهتر از اوست.
مقایسه بین نتایج دوره گذشته و نقشه برآیند نظرسنجیها به روایت وبسایت فایوسرتیایت، نشان میدهد که بایدن در چند ایالت کلیدی که کلینتون در آنها بازی را به ترامپ باخته بود، از ترامپ پیش افتاده، در چند ایالت از ایالتهای ترامپ رقابت را به رقابتی نزدیک و برابر تبدیل کرده و همزمان در چند ایالت دیگر نیز توانسته پایگاه جمهوریخواهان را متزلزل کند. او البته همزمان در هیچ ایالتی که کلینتون برده بود، پایگاه دمکراتها را از دست نداده است و سبد کلینتون را همچنان همراه خود دارد.
ایالات مهمی که در باخت کلینتون به آنها اشاره میشد، در منطقه معروف به میدوست یا غرب میانه عبارت بودند از ویسکانسین با ۱۰ رأی الکترال، میشیگان با ۱۶ رأی و پنسیلوانیا با ۲۰ رأی. فعلا و در برآیند نظرسنجیها، بایدن در میشیگان برنده محتمل به حساب میآید و برآیند نظرسنجیها در ویسکانسین و پنسیلوانیا نیز مایل به بایدن شدهاند. علاوهبراین، ایالت رقابتی کلاسیک یعنی فلوریدا با ۲۹ رأیش نیز تا اینجای کار مایل به بایدن بوده است. اگر در همین چهار ایالت اوضاع طبق این نظرسنجیها پیش برود، بایدن بدون نیاز به هیچ ایالت اضافه دیگری، از ترامپ خواهد برد.
از طرف دیگر در اوهایو با ۱۸ رأی، آریزونا با ۱۱ رأی و کارولینای شمالی با ۱۵ رأی، رقابت پنجاهپنجاه بین بایدن و ترامپ در جریان است. بایدن اگر بتواند در هر کدام از ایالات از ترامپ پیشی بگیرد، برد خود را قطعیتر خواهد کرد. بهخصوص پیروزی در آریزونا با توجه به پسزمینه سیاسی این ایالت، پیروزی مهمی خواهد بود. این ایالتها در حالت خاصی که رقابت در ایالات رقابتی نزدیک پیش برود میتوانند به عنوان حاشیه امن نیز عمل کنند و مثلا پیروزی در آریزونا میتواند شکست بایدن در ویسکانسین را جبران و باز او را برنده کند. یکی از سه منطقه انتخاباتی ایالت نبراسکا که ۵ رأی خود را تقسیم میکند نیز در وضعیت پنجاهپنجاه به سر میبرد.
در سه ایالت و یک منطقه انتخاباتی، رأیدهندگان به ترامپ فعلا «مایل» به او هستند، اما نه با فاصلهای که برد ترامپ قطعی یا لزوما محتمل به نظر برسد. در یکی از دو منطقه انتخاباتی ایالت مین اوضاع مایل به ترامپ پیش میرود اما در سه ایالت که در ۲۰۱۶ سهم ترامپ بوده اند و البته اغلب در سبد جمهوریخواهان جای داشته اند، اوضاع به شکلی غیرقابلاتکا، مایل به ترامپ پیش میرود. آیوا با ۶ رأی الکترال، جورجیا با ۱۶ رأی و بالاخره تگزاس با ۳۸ رأی. آخری به طور خاص هم به لحاظ تعداد بالای رأی الکترال و هم به لحاظ جایگاهش در صحنه سیاسی ایالات متحده، هم اهمیت واقعی و اهمیت نمادین بالایی دارد. در سناریوهایی که این ایالات به بایدن برسند، او به احتمال بالا تمام یا اکثریت همه ایالتهای ذکرشده پیشین را هم از آن خود کرده است و پیروزیاش در این ایالتها، بهخصوص در جورجیا و تگزاس، بیشتر به معنای تشدید شکست ترامپ خواهند بود. تگزاس از سال ۱۹۷۶ که به جیمی کارتر رأی داد، در تمام انتخابات ریاستجمهوری حامی نامزد جمهوریخواه بوده است. جورجیا نیز آخرین بار در ۱۹۹۲ به نامزد دمکراتها برای ریاستجمهوری رأی داده است، یعنی به بیل کلینتون.
تا حدی میتوان گفت بایدن در میانه طی کردن مسیری است که هیلاری کلینتون تصور میکرد در حال طی کردن آن است. به جز تگزاس، کلینتون روی همه ایالاتی که فهرست شد سرمایهگذاری کرده بود، با این تفاوت که کارزار او تا حد زیادی رأی سه ایالت غرب میانه را در سبد خود و تصور میکرد و بخشی از انرژی خود را روی ایالتهای قرمز گذاشته بود، در حالی که بعد معلوم شد او نهتنها در ایالتی مثل آریزونا به نتیجه نرسیده که ایالات آبیفرضشده خود را هم باخته است.
این مسیر البته از زاویه شانس بایدن بررسی شده است، به این دلیل که فعلا اوست که شتاب را در اختیار دارد و در حال بهبود اوضاع خود است. چنان که مطرح شد، اگر بایدن هیچ ایالتی را به سبد خود نیفزاید و تنها ایالاتی را که همین حالا به او تمایل دارند، ببرد، رئیسجمهور خواهد شد. از طرف مقابل اگر بخواهیم شانس ترامپ را بررسی کنیم، با مسیری مواجه میشویم که در آن، او نیاز به تغییر وضعیت در چند ایالت دارد.
ترامپ برای پیروزی باید بعد از قطعیکردن حفظ برتری خود در ایالاتی مثل تگزاس و جورجیا، بتواند در اوهایو، آریزونا و کارولینای شمالی رقابت را از بایدن ببرد اما این کافی نخواهد بود و این تا حدی نشانه دست بالای بایدن در این رقابت است. ترامپ در انتخاباتی که همین امروز و با مشارکت عادی برگزار شود، بازنده خواهد بود. برای پیروزی به بایدن، او نیاز دارد یا سه ایالت غرب میانهای ذکرشده یا از بایدن پس بگیرد، یا لااقل فلوریدا و یکی از دو ایالت میشیگان و پنسیلوانیا را یا در سناریویی لب مرزی و برای کسب دقیقا ۲۷۰ رأی، فلوریدا، ویسکانسین و تماما نبراسکا را به سبد خود اضافه کند. در سناریوی طوفانیتر که فعلا بعید به نظر میرسد، او بعد از کسب همه این ایالات در نیوهمپشایر، مینهسوتا و ویرجینیا میتواند برتری نسبی فعلی بایدن را از بین ببرد و با کسب این ایالات برد خود را قاطعتر کند.
نقطه قابلتوجه دیگر در این زمینه این است که تا اینجای کار، در سناریوهای پیروزی قاطع نیز، کمتر کسی پیشبینی میکند که ایالتهای بیشتری به گزینههای فتوحات دو نامزد افزوده شوند. این تا حدی ناشی از تشدید جدی دوقطبی سیاسی در دورههای اخیر آمریکاست. دورانی که کسی مثل رونالد ریگان میتوانست با ۵۲۵ رأی الکترال و کسب تمام آرای الکترال به جز مینهسوتا و منطقه دیسی از روی رقیب خود رد شود، خیلی وقت است گذشته است.